Gume i oprema skuplji od "juga"

Bez autora
Sep 20 2010

Gotovo da nema vozača u Srbiji koji ne kuka zbog novog zakona i pravilnika o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju. Najočajniji su, ipak, vlasnici „juga". I dok se šoferi presabiraju i računaju koliko će svi obavezni noviteti da ih koštaju, oni koji voze polovne „jugiće" i ostale starudije imaju dvostruku brigu. Prvo, vozilo staro oko 20 godina može da košta manje nego četiri nove gume plus sva obavezna oprema, uključujući i zaštitne pojaseve za zadnju klupu. Drugo, možda još frustrirajuće je pitanje kako od lopova sačuvati svu opremu kad se zna da se gepek „juga" najlakše obija. A gde da držiš zimske lance i sve ostalo nego u gepeku?! U njega treba staviti još i rezervne sijalice i osigurače, prvu pomoć, trougao, sajlu ili uže za vuču, alat za zamenu, PP aparat...

Gume i oprema skuplji od Gotovo da nema vozača u Srbiji koji ne kuka zbog novog zakona i pravilnika o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju. Najočajniji su, ipak, vlasnici „juga".

I dok se šoferi presabiraju i računaju koliko će svi obavezni noviteti da ih koštaju, oni koji voze polovne „jugiće" i ostale starudije imaju dvostruku brigu.

Prvo, vozilo staro oko 20 godina može da košta manje nego četiri nove gume plus sva obavezna oprema, uključujući i zaštitne pojaseve za zadnju klupu.

Drugo, možda još frustrirajuće je pitanje kako od lopova sačuvati svu opremu kad se zna da se gepek „juga" najlakše obija. A gde da držiš zimske lance i sve ostalo nego u gepeku?! U njega treba staviti još i rezervne sijalice i osigurače, prvu pomoć, trougao, sajlu ili uže za vuču, alat za zamenu, PP aparat...

Noviji automobili imaju jače brave, moderniju zaštitu, bolje alarme. Ali cilindar na gepeku „jugića" otvara se bez muke (ne želimo eksplicitnim primerima da dajemo ideju kradljivcima), pa tako vlasnik preko noći može da ostane bez skupe opreme.

Zato vozači već sada razmišljaju kako je sačuvati. Postoje samo dva načina i oba su - besmislena. Prvi je da se na automobilu koji košta 500 evra ugradi alarm, a najjeftiniji je 150 evra sa ugradnjom. Drugo rešenje je još bizarnije - sve što imaš od opreme uprtiš u veliku torbu, pa je vucaraš na posao, kući, u goste... Možda se neko u ovoj novoj muci priseti i „rešenja" kao što su povezivanje kola na struju ili doberman koji spava u vozilu, ali to je već pitanje kršenja zakona.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju kaže da ne veruje da će vlasnici automobila imati razloga za brigu jer su oni već skoro svu „prateću opremu" morali da imaju u vozilima.

"Po novom zakonu, jedino što nedostaje u automobilima jeste užad za vuču, pa tako pretpostavljam da neće doći do krađe opreme iz vozila. Vozači su već sve imali u prtljažnom prostoru, pa ne vidim da će tu biti nekih problema. Uskoro ćemo zahtevati da Vlada Srbije produži rok za nabavku zimskih guma. Prema sadašnjim podacima, trenutno ih nema dovoljno na našem tržištu kako bi se one na vreme kupile i promenile, a vulkanizeri ne bi mogli da stignu da promene sve gume. I tu ne vidim razlog za povećanje rizika od krađe", rekao je Okanović.

Pored novih troškova, iza svakog ćoška vozačima će za petama biti i saobraćajna policija koja neće imati razumevanja za vaš novčanik. Ukoliko vas saobraćajna policija posle 1. novembra zaustavi, a vi nemate „dodatnu opremu", kazne su rigorozne i kreću se od 3.000 pa sve do 5.000 dinara „po komadu".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik